Κριτική Επιτροπή
Άννα Ρούτση
Η Άννα Ρούτση σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αννοβέρου και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτιστική Διαχείριση και ΜΜΕ από το Freie Universitaet του Βερολίνου. Από το 2003 εργάζεται ως Ειδική Επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη, συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα και έρευνες και συντονίζει την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε πολιτιστικές πλατφόρμες και μαγκαζίνο, όπως το monopoli.gr και το ecogreennet.gr και από το 1999 έχει συνεργαστεί στην έρευνα, σενάριο και αρχισυνταξία για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, όπως το «Με δύο βαλίτσες» με τη στήριξη της Γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Από το 2017 μέχρι το 2021 εργάστηκε στον Δήμο Αθηναίων για τον σχεδιασμό και προβολή πολιτιστικών δράσεων και διοργανώσεων, όπως η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018-UNESCO και είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Παγκόσμιων Πρωτευουσών Βιβλίου της UNESCO. Από το 1999 μέχρι το 2003 εργάστηκε στην προβολή και επικοινωνία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Από το 1994 μέχρι το 1998 συνεργάστηκε με μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο Βερολίνο (Άρσις, Schlesische 27) σε προγράμματα κοινωνικής επανένταξης νέων.
Πρόδρομος Τσινικόρης
O Πρόδρομος Τσινικόρης εργάζεται ως σκηνοθέτης, δραματουργός και ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1981 στο Βούππερταλ από Έλληνες γονείς μετανάστες και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη το 1999, όπου και αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Για 3 χρόνια ήταν ηθοποιός της “Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης”.
Τον Μάιο του 2008 είχε προσκληθεί στο Internationales Forum του Theatertreffen στο Βερολίνο. Το 2009 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου συνεργάστηκε μ.ά. ως ηθοποιός με τον Ντίμιτερ Γκότσεφ (Πέρσες – Εθνικό Θέατρο) και ως βοηθός σκηνοθέτη και ερευνητής με τους Rimini Protokoll (Προμηθέας στην Αθήνα – Φεστιβάλ Αθηνών).
Μαζί με τον Ανέστη Αζά, έχει γράψει και σκηνοθετήσει μ.ά. τις εξής παραστάσεις που ανήκουν στο είδος του θεατρικού ντοκιμαντέρ: Ταξίδι με τρένο, Επίδαυρος – ένα ντοκιμαντέρ, Τηλέμαχος: should I stay or should I go?, Utopia in progress, Geblieben um zu gehen, Καθαρή Πόλη, Hellas München, Trashland και προσφάτως το Romaland για την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου σκηνοθέτησε το 2015 ένα audio walk στο κέντρο της Αθήνας με πρωταγωνιστές άστεγους συμπολίτες μας, με τίτλο Στη μέση του δρόμου, και το 2021 το (Somewhere) beyond the cherry trees, μια post documentary παράσταση βασισμένη στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ.
Το 2024 έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη του παράσταση για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τίτλο 96% με θέμα τον εκτοπισμό του εβραϊκού πληθυσμού από τη Θεσσαλονίκη και την λεηλασία της περιουσίας του από την τοπική κοινωνία.
Τον Μάιο του 2015 ήταν μέλος της δραματουργικής ομάδας και υπεύθυνος έρευνας για το X APARTMENTS, που πραγματοποιήθηκε σε διαμερίσματα Αθηναίων πολιτών. Ως δραματουργός συνεργάστηκε επίσης με την Lola Arias, τους Εncyclopedie de la parole, τον Paul Preciado στο πλαίσιο των “Exercises of freedom” για την Documenta 14 και τον Γιώργο Βαλαή.
Έργα των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη έχουν παρουσιαστεί σε πάνω από 70 διεθνή θέατρα και φεστιβάλ, όπως: Chantiers d’ Europe – Theâtre de la Ville Paris, Maxim Gorki Berlin, Theâtre Vidy Lausanne, Theâtre Le Maillon Strasbourg, Theaterspektakel Zürich, Festival Grec Barcelona, Lessing Tage Hamburg, Theater der Welt 2014 (Μάνχαϊμ) κ.π.ά.
Από τον Οκτώβριο του 2015 και για 4 χρόνια, μαζί με τον Ανέστη Αζά, ήταν καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου.
Από το 2020 είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Αλεξία Μπεζίκη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, (κατεύθυνση Υποκριτική) το 2004.Από το 2004 εως το 2006 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο σύγχρονο χορο και το σωματικό θέατρο στη Βέρνη της Ελβετίας.
Είναι μέλος της Εταιρείας θεάτρου Sforaris και ιδρυτικό μέλος της Default company.
Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, χορογράφος και βοηθός σκηνοθέτη με πολλούς σκηνοθέτες.
Έχει σκηνοθετήσει με τη Default company παραστάσεις για παιδιά στο θέατρο Πόρτα και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Έχει πρωταγωνιστήσει στην ταινία μεγάλου μήκους ‘’Dolls of Dresden’’, (σκηνοθεσία Αλέξης Τσάφας, 2023) και στην ταινία μικρού μήκους ‘’One day we will dance with you’’ (Kate Adams, 2021).
Έχει γράψει μαζί με τον Αλέξη Τσάφα το σενάριο για την ταινία μεγάλου μήκους Dolls of Dresden.
Έχει πραγματοποιήσει θεατρικά εργαστήρια σε πρόσφυγες, μετανάστες και ασυνόδευτα ανήλικα.
Ως θεατροπαιδαγωγός εργάζεται από το 2016 στα προγράμματα εκπαίδευσης χαρισματικότητας της Δανάης Δεληγεώργη, από το 2018 στο Φ, Κέντρο Ανάπτυξης Νόησης και από το 2016 έως το 2018 στην Ελληνική Μένσα. Τον Ιούνιο του 2018 πραγματοποίησε σε συνεργασία με τη Δανάη Δεληγεώργη το πρώτο καλοκαιρινό camp αυτοβελτίωσης και κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης για εφήβους στην Ελληνογερμανική αγωγή και τον Αύγουστο του 2017 το πρώτο camp χαρισματικότητας στις κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ (YMCA).